Це цікаво

Як зробити компостну яму на дачі своїми руками

(автор: сайт http://stroyka-gid.com.ua/robota-na-dilanzis/4686-yak-zrobyty-kompostny-yamy.html)

Компост - вірний помічник городника в догляді за рослинами та поліпшенні властивостей ґрунту. Його використовують і для підвищення якості грунту, і як добриво, і для мульчування. Приготувати компост своїми руками на своїй дачі не вимагає особливих зусиль і великих матеріальних витрат. Для цього всього лише потрібно вибрати і облаштувати відповідне місце, де можна компостувати трави та інші органічні відходи. Розглянемо, як зробити компостну купу (яму)  і правильно нею користуватися.

Правила розташування компостній ями.
Перед тим, як зробити компостну яму, необхідно підібрати правильний ділянку на дачі, де буде зріти ваше органічне добриво. Для цього важливо дотримуватися наступних правил:
* Щоб відходи компостування не потрапляли в питну воду, купу влаштовують не ближче, ніж за 30 метрів від джерел - криниць, свердловин, струмків та інших водойм;
* Якщо на присадибній ділянці є ухил, яму розташовують нижче рівня джерел води;
* Купа влаштовується подалі від житлових будівель, при цьому враховуються переважаючі вітри, щоб запах компостованих відходів (трави, дрібних гілок та стебел рослин) не дратував ні вас, ні сусідів по дачі;
* Добриво небажано залишати під відкритим сонцем - в таких умовах процеси розкладання органічних речовин сповільнюються або припиняються зовсім, тому яму краще розташувати в тіні;

 

Важливо! Необхідно забезпечити вільний доступ до ями, щоб нічого не заважало закладати відходи і вивозити готовий компост на тачці.
Конструкція компостної  ями (купи):
Універсальними розмірами для компостної купи є:
* Ширина - 1,5 м;
* Довжина - 2 м;
* Висота над рівнем грунту - 1,5 м;
* Глибина - 0,5 м.

 

Конструкцію роблять як відкритого, так і закритого типу.
1. Для простої компостної купи відкритого типу на дачі копають яму невеликої глибини. Стіни обкладають шифером (ізоляційним матеріалом). Дно ями ізолювати не потрібно, через неї до компосту повинен бути вільний доступ черв'якам і мікроорганізмам, які сприяють бродінню. На дно укладають листя, трави та інші органічні відходи. Щоб запобігти поширенню запаху, вкривають брезентом (полотном, агроволокном).

 

2. Закрита яма передбачає більш складну конструкцію. По периметру ями влаштовують дерев'яний або бетонний каркас. Дерево попередньо обробляють сумішами, які перешкоджатимуть гниттю матеріалу. Каркас обшивається брусом, дошками або обкладається цеглою. Зручніше робити спорудження зі скатною кришкою, яку кріплять на петлі до однієї зі сторін.

Наповнення компостної ями.
Компостну яму можна заповнювати поступово, у міру накопичення органічних залишків. Але якщо вашою метою є максимально швидке добриво, то краще наповнити її відразу. Для цього підходять не тільки трави, але й інші відходи, які часто з'являються на дачі.

 

Оптимальною є така схема закладки компосту:
- нижній шар формується зі спиляних (попередньо подрібнених) гілок або  тирси, коріння і кори дерев. Тут також може бути опале листя і хвоя;
- наступний шар заповнюється рослинними залишками - непридатними в їжу сирими овочами та ягодами, травою, соломою, можна також класти подрібнені папір і картон;
- третій шар утворює перепрілий гній травоїдних тварин або пташиний послід. Можна додати аміачну селітру.

 

 

Довідка. При наповненні компостної ями враховують склад грунту вашої ділянки. Якщо грунти кислі, туди додають деревну золу.
Другий і третій шар чергують, поки яма не закінчиться повністю. В міру розкладання залишків весь вміст періодично перелопачують (перекидають вилами для доступу повітря).


Полив компостної купи
Компостну купу необхідно поливати. Рівень вологості повинен бути достатнім для ефективного функціонування мікроорганізмів, що сприяють утворенню корисних органічних елементів.
Після зволоження, купу вкривають плівкою для утворення парникового ефекту. Для якнайшвидшого розкладання в компостний матеріал можна додати склянку цукру, розведеного у теплій воді з дріжджами. Це збільшить швидкість дозрівання компосту в кілька разів.

 

Баланс компонентів
Процес дозрівання супроводжується виділенням тепла. Це легко перевірити, коли господар перелопачує компост. У центрі температура досягає + 60 ... + 70 ° С. Якщо вміст холодний на дотик, додають більше азотистих компонентів - зерно, хлібні вироби, гниючі фрукти та овочі, перепрілий гній.
В ідеалі компост повинен готуватися з рівної кількості азотистих і вуглецевих матеріалів. Останні сприяють більшій повітропроникності. До них відносяться: солома, трава, тирса, папір, подрібнений картон.

 

Використання компосту
Зрілий компост стає темним і однорідним. Він не виділяє неприємного запаху. Добриво повинно пахнути свіжою землею. Якщо такого запаху немає, в ньому недостатньо корисних органічних елементів.
Готовий компост використовують як у своєму натуральному вигляді, так і в якості розведених водою суспензій. У першому випадку, його  закладають в грунт з розрахунку 5 кг на 1 квадратний метр грунту. Недостиглим компостом мульчують пристовбурні кола дерев. Також його використовують як біопаливо для парників і теплиць.

Незамінний компост в якості підгодівлі при внесенні під корінь. Для цього одну лопату сировини розводять у 20 л води і настоюють тиждень. Така піджива підходить як для городніх культур, так і для кімнатних рослин.
Якщо у вас ще немає компостної купи, саме час переходити від теорії до практики. Як ви могли переконатися, влаштувати її нескладно. А вигоду від цього ви отримаєте багаторазову.

 

 

Як компостувати органічні відходи вдома

(автор: сайт http://nowaste.com.ua/kak-kompostirovat-pishhevye-othody-v-d/)

 
Люди, які живуть у власному будинку і мають город, позбавлені такої проблеми, як щоденна утилізація органічних кухонних відходів.

 

Будь-які кухонні відходи у них відправляються до компостної ями на вулиці. А що робити людям, які живуть у квартирах? І мають намір прилаштувати свою органіку, а не викидати дуже корисну для грунту сировину в сміттєвий бак.
До речі, ви помічали, який сморід виділяють сміттєві контейнери влітку? Органіка разом із іншим сміттям париться в поліетиленовому пакеті і дуже швидко розкладається, виділяючи рідину. Після вивантаження контейнерів сміттєвозом навколо майданчика все залито цим неприємним смородом, з металевих баків ще довго погано пахне, навколо рояться мухи … А повз ходимо ми, красиві, надушені вишуканими парфумами. І робимо вигляд, ніби цей смердючий контейнер зі сміттям не має до нас ніякого відношення.
img_0991
Отже, вам не подобається такий стан речей, у вас є дача недалеко від будинку, або у вас є друзі, які живуть у приватному будинку і у яких є компостна яма.
Саме в такому поєднанні. Тому що без компостної купи і городу мешканцю мегаполісу, оточеному асфальтовими джунглями, намагатися займатися цим дивним зайняттям не варто. Справедливим буде сказати, що і для таких крайніх випадків придумано рішення у вигляді громадських компостерів або компактних компостерів, які можна встановлювати на балконі або в кухні. Це такі міні-машини з виробництва компосту(наприклад, Nature Mill), які підтримують тепло всередині контейнера і перемішують його вміст. Вони досить економічні і не споживають багато електроенергії, але й коштують чимало, до 400 доларів.
Мені дуже подобається бюджетний варіант для компостування у себе вдома. За допомогою ЕМ -Контейнера. В інтернеті він коштує 150-170 грн.
img_1059
Це відерце з краником, кругла підставка-сітка всередині, щоб органіка не торкалася денця. Ви можете зливати рідину, яка утворюється, не відкриваючи відра і поливати нею квіти, це відмінне підживлення для кімнатних рослин.
 
Якщо у вас немає фінансової можливості купити такий компостер, і ви маєте можливість раз на тиждень вивозити свою органіку на дачу, то можете виготовити такий пристрій самостійно — http://makezine.com/projects/double-bucket-bokashi-compost/
Або скористатися найпростішим способом.
 
Вам знадобиться невелике пластикове відро із кришкою, яка щільно закривається (щоб доставити органіку на город і не забруднити машину), земля, пульверизатор з чистою водою, концентрат з ЕМ (ефективними мікроорганізмами), який прискорює розкладання органіки і надає масі кисломолочний запах (нейтралізує неприємний запах і не допускає гниття).
img_8596-1
Додайте 1 столову ложку ЕМ на 1 літр води — це буде ваш розчин, яким ви будете обприскувати органічні відходи.
 
Принцип такий. Викладаєте в відро шар органіки, обприскуєте з пульверизатора розчином з ЕМ та присипаєте землею. І так далі, протягом тижня поки відро і не наповниться. Кришку не варто щільно закривати, щоб компост не «задихнувся».
 
В кінці тижня відвезіть вашу органічну масу на город і висипіть у компостну купу.
 
Для компостування категорично не годяться:
— М’ясо і риба
— Напої (соки, компоти, супи, кисломолочні та молочні напої і т.д.)
— кістки
— Шкірка цитрусових (але її можна посушити і влітку робити настій, що відлякує шкідників)
— Шкаралупа волоських горіхів
— Будь-яке масло
— Фекалії (в тому числі тварин, можуть бути заражені гельмінтами)
У компост годяться:
-овочеві очищення, фруктова шкірка і лушпиння (цибуля, насіння)
— яєчна шкаралупа
— каші
— черствий хліб
— залишки чаю та кави
-паперові серветки (без малюнку)
 
Сподіваємося, що наші нехитрі поради вам знадобляться. А ваші рослини вам будуть сильно вдячні і порадують у відповідь несподівано багатим урожаєм або розкішними квітами.
 

Агрохімічний аналіз ґрунту

Виконує Волинська філія державної установи "Інститут охорони ґрунтів України".

Вартість базового набору показників - 180 грн.

Адреса: м. Луцьк, вул. Глушець 49 (район провулку Тещин язик). тел. 785948, e-mail: ntcgrunt@ukr.net

                                                            ************************************************************

Вирбництво "Бактороденциду вологого зернового" ефективного екологічно безпечного біологічного препарату для знищення мишиновидних гризунів

     Використовують його для знищення мишовидних гризунів (миші – хатня, лісова, сіра, степова, сірий хом’ячок, малий ховрах, а також пацюки (щурі).

     Основа препарату -  зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями. Препарат має чітку вибіркову патогенність. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидше розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин, що підвищує ефективність застосування препарату. Такі бактерії не викликають алергічних реакцій, не накопичуються в грунті, водоймах та у зібраному урожаї сільськогосподарських культур. Бактороденцид можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщеннях, сховищах, парниках, скиртах, на полях, пасовищах, тобто де використання інших хімічних приманок небезпечно для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.

     Препарат можна застосовувати в будь-яку пору року, навіть взимку при температурі до – 25 ºC. Найкраще препарат застосовувати в осінньо-зимовий та ранньовесняний періоди в межах – 15 ºC - +15 ºC. При обробітку сільськогосподарських угідь бактероденцид розкидають у нори, біля нір. Якщо в приміщенні нори виявити важко, бактороденцид розкладають у приманочні посудини.

     Норма витрат Бактороденциду становить 2-3 г на нору, або 1,5 – 3 кг (в залежності від чисельності популяції мишовидних гризунів) з розрахунку на 1 га.

     Відпускається «Бактороденцид вологий зерновий» за фіксованою ціною – 22,82 грн за 1 кг.

     Якщо Вас зацікавила інформація про мікробіологічні препарати, за консультацією щодо технології застосування та їх придбання слід звертатись в ДУ «Волинська фітолабораторія»: с. Зміїнець, Луцького району, вул. Ліскова, 1, телефон (0332) 72-38-88, 72-71-31.

                                   ************************************************************

Умови для вирощування яблуні

Яблуня – одна з найпопулярніших плодових культур, яка навіть оцінена в казках. І мабуть немає садовода, який не бажав би вирощувати в своєму садку. З введенням в культуру саджанців на низькорослих підщепах, вітчизняних і особливо закордонних, підвищуються вимоги до ґрунту. Проте, основні вимоги наступні: оптимальна реакція ґрунтового розчину (рН) 6-7, допустима від 5 до 8; ґрунти мають бути добре дренованими з рівнем ґрунтових вод не вище 120 см від поверхні (не допускається підтоплення та застій води); непридатні важкі глинисті ґрунти. Але витримати ці умови можна лише маючи можливість вибору ділянки та здійснивши ґрунтові обстеження. На жаль, на присадибних ділянках таке зробити неможливо. Найбільш вимогливими до ґрунтів є яблуні на вегетативних підщепах. Тому якщо бажаєте вирощувати «карлики», доглядати потрібно як за малою дитиною, тому принцип «посадив і забув» - тут не підходить.

                                                        ***********************************************************

                              Характеристика сортів картоплі

   Сорт АНОСТЕ (Нідерланди). Ранньостиглий. Бульби світло-жовтого кольору, м’якуш кремовий. Вміст крохмалю 14,5-15,2 %. Смакові якості добрі. Стійкий до раку, стійкий до вірусних хвороб і стеблової та картопляної нематод. Урожайність 450-500 ц/га.

     Сорт ТИРАС (Україна). Ранньостиглий. Бульби продовгуватої форми, червоного кольору, м’якуш білий. Вміст крохмалю 13,8-14,5 %. Стійкий до раку, картопляної нематоди, відносно стійкий до фітофторозу. Смакові якості добрі Сорт інтенсивного типу. Урожайність 320-440 ц/га.

     Сорт ДНІПРЯНКА (Україна). Середньоранній. Інтенсивно накопичує вегетативну масу. Бульби коротко-овальні, жовті, гарної форми з привабливою шкіркою. Вічка поверхневі, м’якуш світло-жовтий, після кулінарної обробки колір не змінюється. Смакові якості добрі. Вміст крохмалю в бульбах 14,8%. Ракостійкий. Стійкий до картопляної нематоди, відносно стійкий до фітофторозу і кільцевої гнилі. Урожайність 350-450 ц/га.

     Сорт САНТЕ (Нідерланди). Середньоранній. Бульби світло-жовтого кольору, овальні. М’якуш кремовий, борошнистий, досить розсипчастий при варінні. Вміст крохмалю в бульбах підвищений - 13,5-14,8 %. Смакові якості добрі, 3,6-4,0 бала. Стійкий до раку, картопляної нематоди, скручування листя, вірусів А, X, У, парші звичайної. Середня врожайність 500-600 ц/га.

     Сорт ЛІЛЕЯ (Україна). Середньостиглий. Бульби овальні, світло-жовтого кольору. Вічка неглибокі. Вміст крохмалю 17 %. Смакові якості добрі. Стійкий до раку та картопляної нематоди; відносно стійкий до фітофторозу, мокрої бактеріальної гнилі, стеблової нематоди, парші звичайної. Чутливий до ураження вірусами Б та М. Урожайність 480-560 ц/га.

     Сорт СЛОВ’ЯНКА (Україна). Середньостиглий. Бульби овальні, рожеві, м’якуш кремовий. Вміст крохмалю 10-12 %. Стійкий до раку та картопляної нематоди, вірусної інфекції, середньо стійкий до фітофторозу. Бульби чутливі до ураження сухою та мокрою гниллю, особливо у вологі роки. Сорт інтенсивного типу, вимагає збалансованих підвищених норм добрив та ефективного захисту від фітофторозу. Смакові якості добрі. Урожайність 400-600 ц/га.

     Сорт ПРЕСТО (Німеччина). Ранньостиглий. Бульби округлі^ шкірка гладка, жовта. Вічка мілкі. М’якуш жовтий. Смакові якості добрі. Вміст крохмалю 20,6 %. Ракостійкий. Відносно стійкий до картопляної нематоди.

     Сорт ПАРТНЕР (Україна). Середньоранній. Урожайність 450-520 ц/га. Вміст крохмалю 13-14%. Смакові якості добрі. Стійкий до раку і стеблової нематоди.

               За інформацією Волинської державної сільськогосподарської

дослідної станції інституту сільського господарства

Західного Полісся НААН України